logo

 


Η ιστοσελίδα της Π.Ε. Ξάνθης είναι ενημερωμένη μέχρι

την Τετάρτη 15/01/2020


Για μεταφορά στον καινούργιο ιστότοπο πατήστε εδώ.

 

Ορεινή Ξάνθη

Εκτύπωση

H ορεινή Ξάνθη, που αποτελεί το 70% της έκτασης του Νομού, είναι ένα κομμάτι της οροσειράς της Ροδόπης. Απλώνεται στα Βόρεια του Νομού και κάπου στη μέση το ρέμα του Εχίνου τη χωρίζει στα δύο. Στα δυτικά το δάσος Δρυμού, περισσότερο γνωστό σαν Χαϊντού και στα ανατολικά τα χωριά της ορεινής περιοχής Εχίνου

Αξιόλογοι Οικισμοί

Σταυρούπολη, κωμόπολη δίπλα στον ποταμό Νέστο, 27 χλμ. από την πόλη της Ξάνθης. Κέντρο καλλιέργειας καπνού μέχρι τη δεκαετία του '60 , διατηρεί έντονα τα σημάδια της οικονομικής ευημερίας του παρελθόντος, στην πολεοδόμηση και στα κτίσματα της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονική άποψη, παρουσιάζουν πολλές παλιές κατοικίες λιθόκτιστες με εξοχές που στηρίζονται σε ξύλινους δοκούς, προς την πλευρά του δρόμου. Στην περίοδο της οικονομικής ευημερίας, σε όλη την περιοχή έχουμε διώροφες κατοικίες με νεοκλασσικές επιρροές.

Πέντε χιλιόμετρα Νότια της Σταυρούπολης βρίσκονται τα Κομνηνά. Στο χωριό λειτουργούν οικοτουριστικές εγκαταστάσεις μικρός συνεδριακός χώρος, καθώς επίσης και το τηλεματικό σύστημα Ιχνηλάτης.

Το Καρυόφυτο (Άνω & Κάτω), βρίσκεται σε υψόμετρο 570μ. Το 1976 ο οικισμός του Κάτω Καρυοφύτου, ανακηρύχθηκε ως παραδοσιακός εξ' αιτίας της πληθώρας κτισμάτων με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Ακολουθώντας την πορεία προς την οροσειρά της Ροδόπης, συναντάμε το Λειβαδίτη, μέσα σε ένα λεκανοπέδιο, περιτριγυρισμένο από δάση οξιάς, Πεύκης και Συμήδας. 10 χλμ ασφαλτοστρωμένου δρόμου, μετά το Λειβαδίτη και σε κατάφυτη έκταση 100 στρεμμάτων με λιθόστρωτα καλντερίμια και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους αναψυχής, βρίσκεται το Δασικό Χωριό του Ερυμάνθου.

Από το Δασικό Χωριό, ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στον επιβλητικό καταρράκτη του Λειβαδίτη, ύψους 35μ, μετά από πεζοπορία μισής ώρας, μέσα από ένα διαμορφωμένο μονοπάτι με σήμανση. Βορειότερα του Δασικού Χωριού Βρίσκεται το Μνημείο της Φύσης, με τις αιωνόβιες οξιές και τα διάσπαρτα κατά θέσεις έλατα και τέλος στο Αρκουδόρεμα, με τις πέστροφες.

O Εχίνος είναι το γεωγραφικό κέντρο των χωριών της ορεινής Ροδόπης. Είναι επίσης το εμπορικό και γεωργικό κέντρο της περιοχής. Εχει μεγάλη και αξιόλογη ιστορική παρουσία στην περιοχή και ανάλογη δραστηριότητα. Σήμερα είναι ο πιο μεγάλος οικισμός της περιοχής, με τρία πολύ ωραία τεμένη, γραφικές γωνίες, εμπορικό δρόμο με πολύ κίνηση και αρκετές υπηρεσίες της περιοχής (κέντρο Υγείας Αστυνομικό Σταθμό κ.λ.π). Οι άνθρωποι είναι πολύ εργατικοί και φιλόξενοι. Οι πιο πολλοί από αυτούς ασχολούνται με την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, όπως τα καπνά και άλλα.

Μετά από 15 χλμ. διαδρομής μέσα από δάση δρυός φθάνουμε στις Θέρμες, ένα χωριόχωρισμένο σε τρεις συνοικίες-μαχαλάδες, που απέχουν ο ένας από τον άλλο αρκετά. Στις Θέρμες υπάρχουν Ιαματικά Λουτρά με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Τελευταία στη διαδρομή αυτή θα συναντήσουμε τα γραφικά χωριά Μέδουσα και Κοτάνη τα οποία θα μας αποζημιώσουν προσφέροντάς μας στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης.